Buuttaava USB-tikku Windowsin asennukseen

Koneisiin, joissa ei ole sisäistä optista asemaa, pitää asentaa käyttöjärjestelmä joko ulkoisen optisen aseman avustuksella tai USB-tikulta. Jälkimmäinen on huomattavasti edullisempi vaihtoehto, jos asemalle ei ole muuta käyttöä. Linuxeista on kohtuullisen näppärä tehdä buuttaava asennustikku UNetbootin-ohjelmalla (Windowsille ja Linuxille), mutta Windowsille vastaavan asennustikun tekeminen on ollut monimutkaisempaa. Aiemmin buuttaavan Windows-USB-tikun tekemiseen on muun muassa pitänyt käyttää Windowsin komentoriviä eikä tikun luonti ollut aina niin virtaviivaista.

Windows 7 Pro -työpöytä

Asentelin sunnuntaina HP Mini 5101 -netbookille Windows 7 Professional -käyttöjärjestelmän USB-tikulta. Olen aiemmin tehnyt Windows-tikun perinteisellä komentorivimenetelmällä, mutta nyt käytin erilaista tekniikkaa. Buuttaavan USB-muistin luominen onnistui nykyään muutamassa minuutissa näppärällä UNetbootin-tyyppisellä ohjelmalla nimeltä WinToFlash (sivut tällä hetkellä alhaalla*), joka valitettavasti toimii vain Windowsissa. Uusi netbookini Windows XP-käyttöjärjestelmineen pääsi siis heti ensimmäiseksi tikunluontipuuhiin. Löysin ohjelman ja siihen lyhyet (vanhentuneet) ohjeet Into Windows-blogista. Ilmainen ohjelma hoiti tikun käyttövalmiiksi formatoinnista lähtien.

*) Ohjelman voi ladata myös muun muassa Softpedian ohjelmistotietokannasta.

Samaan syssyyn löysin viiden vuoden takaisen blogipostauksen, jossa neuvotaan Microsoftin oman levykuvamounttaajan käyttö. Ohjeissa kerrotaan, että kyseinen työkalu, joka pitää ladata erikseen Microsoftin sivuilta, toimii Windows XP:ssä, mutta saattaahan tuo toimia myös uudemmissa Windows-järjestelmissä, en ole kokeillut. Microsoftin työkalu toimii vain *.iso-levykuville. Kolmannen osapuolen softista esimerkiksi ilmainen Virtual CloneDrive hoitaa mounttaamisen helposti.

Buuttaavan asennustikun luomiseksi tarvitset ohjelmien (WinToFlash ja virtuaaliasema) lisäksi:

 • Windowsin (XP, Vista, 7) asennuslevykkeen tai -levykuvan
 • 4 Gt:n USB-muistin
 • Windows (XP, Vista, 7) -koneen

Nykyisellä WinToFlash-versiolla (0.6.0003 beta) asennustikku syntyy seuraavasti:

Huom! Jos WinToFlash aukeaa suomenkieliseksi, kannattaa kieli vaihtaa englanniksi valitsemalla Palvelujen > Valinnat > Kieli, sillä suomenkielinen käännös on karmea, minkä näkee jo valikoiden nimistä.

 1. Aseta asennuslevy optiseen asemaan tai mounttaa levykuva virtuaaliasemaksi.
 2. Avaa WinToFlash ohjelma (sitä ei tarvitse asentaa).
 3. Valitse Advanced mode-välilehti ja valitse pudotusvalikosta joko Transfer Windows Vista/2008/7 setup to USB drive tai Transfer Windows XP/2003 to USB drive tarpeen mukaan.
  WinToFlash, step 1
 4. Valitse Run.
 5. Valitse seuraavassa näkymässä ensimmäiseen laatikkoon hakemisto/asema, josta Windowsin asennuslevy tai asennuslevykuva löytyy. Valitse toiseen laatikkoon USB-muisti.WinToFlash, step 2
 6. Todennäköisesti Process steps- ja Format-välilehtien asetuksiin ei tarvitse puuttua, mutta voit kuitenkin varmistaa, että ne ovat kuten alla olevissa kuvakaappauksissa.
  WinToFlash, process steps-asetukset

  WinToFlash, format-asetukset

 7. Valitse Run ja anna koneen ruksuttaa tikku valmiiksi.